Ik ga alles anders doen!

Ik ga alles anders doen…
Is dat waarom jij ondernemer bent geworden?
En, is het gelukt je bedrijf anders neer te zetten?

Ik ga alles anders doen!
Ja, dat dacht ik ook toen ik de beslissing maakte mijn eigen bedrijf op te zetten. Zelf beslissen wat ik wel en niet doe. Mijn eigen tarief bepalen. Werken waar en wanneer ik dat wil. En vooral ook zelf bepalen met wie. Mezelf zijn, geen profielschets meer om aan te voldoen.

Klinkt goed, toch?  Maar hoe anders blijkt dat in de praktijk te zijn!

Een klant die een opdracht heeft bedacht. Over een onderwerp dat je net niet helemaal ligt. Of met een deadline die absoluut niet uitkomt. Maar het levert wel omzet op. En je klant teleurstellen is wel het laatste waar je aan denkt. Bij een nee gaan deze en volgende opdrachten zeker naar iemand anders toe. Jouw tarief, heb je dat zelf bepaald? Of zit daarin toch een vergelijking met het tarief dat eerder voor jou als werknemer werd berekend? Welke positie heb jij inmiddels zelf? Ben je partner of directeur van jouw eigen bedrijf? En welke functienamen hebben jouw werknemers gekregen?

Veel ondernemende belastingadviseurs en accountants hebben net als ik bedacht; ik ga alles anders doen!

En als je terugkijkt, hoeveel is er dan daadwerkelijk veranderd? Is jouw bedrijf echt anders opgezet dan de bedrijven waar je eerder voor hebt gewerkt? Grote kans dat je na verloop van tijd toch meer bent toegetrokken naar de bedrijfsvoering van jouw oude werkgever. In feite ben je het oude stramien gaan nabootsen. Met het verschil dat jouw bedrijf een andere omvang heeft. Hoe je weer in dat oude stramien terecht bent gekomen? Door patronen die diepgeworteld zitten.

Patronen doorbreken is heel lastig. Onze hersenen zijn namelijk zo geprogrammeerd dat je vaak zonder erbij na te denken bepaalde handelingen verricht. Je bent al zo lang gewend om iets op een bepaalde manier te doen.  En zo is het ook met jouw manier van werken. Zelfs als jij je ooit hebt voorgenomen; ik ga alles anders doen!
Je wordt als het ware telkens weer naar je oude patronen toegetrokken. En vaak heb je niet eens door dat je weer in het oude stramien zit. Dat anderen bepalen welke opdrachten jij doet. En welk tarief jij daarop rekent. Hoe de opbouw van jouw bedrijf is.

Terugvallen in je oude patroon gebeurt vaak als er een “crisis” optreedt. Een klant die wegvalt. Een collega die overstapt. Een overvolle agenda. Je hebt dit oude patroon zo vaak doorlopen dat je heel makkelijk terugvalt.

Het goede nieuws is dat je nieuwe verbindingen in je hersenen kunt creëren. Dat betekent dat je je gedrag en je vaardigheden kunt veranderen of aanpassen. En dat kan dus ook met een nieuw werkpatroon. Er moet een nieuwe verbinding gemaakt worden, wat lukt met veel herhaling. Zo kun je jezelf heel bewust iets aanleren. Wil je echt verandering aanbrengen, dan moet je dus stug doorgaan op de nieuwe weg. Een weg die je eerder bewust hebt gekozen. Alleen zo kun jij jouw eigen route varen.

Ik ben benieuwd op welk oude patroon jij in de loop van de tijd bent teruggevallen.  Ik lees jouw reactie graag.  En weet dat jouw reactie anderen ook weer zal inspireren. Is jouw onderwerp al genoemd?  Plaats het ook dan als reactie zodat ik weet welk onderwerp bij jou speelt.  

Creativity rules!

Adrienne

Voel je vrij mijn blog te delen met jouw vrienden of collega’s!

7 gedachten over “Ik ga alles anders doen!

 1. Jantine

  Ha Adrienne, ik merk dat als het niet loopt zoals ik wil, hoop of had verwacht, dat ik dan in het harde werken schiet. Terwijl mezelf de ruimte gunnen om even achterover te leunen en van een afstandje te kijken wat ik anders, minder of juist meer kan doen om de boel weer in beweging te krijgen, vaak beter is. Het resultaat van dat harde werken is dat ik in feite werknemer van mijn eigen bedrijf word, dat ik niet meer de touwtjes in handen heb. En dat is zeker een patroon dat ik uit mijn voormalige loondienstverbanden herken! Dank je wel voor het bewust maken, ik ga eens even achterover leunen 😉

  Reageren
 2. Aafke

  Hoi Adrienne,
  Wij zijn gewoontedieren. Ik verzin ook altijd allemaal nieuwe dingen of zeg dat ik alles anders ga doen. In de praktijk blijft er bij mij 25% over van wat ik allemaal bedenk. Maar goed al die activiteit in je hersenen geeft wel nieuwe verbindingen in je hersenen.

  Groetjes,

  Aafke😀👍🍂🍁

  Reageren
  1. Adrienne Bericht auteur

   Aafke, doorzetten is het allerbelangrijkste als je een nieuw patroon wilt aanleren. Vooral als je eerder onbewust een bepaald patroon hebt aangeleerd. Erkennen dat dat patroon bestaat is het belangrijkste om jezelf bewust een ander patroon aan te kunnen leren. En dat nieuwe patroon heeft tijd nodig om in te slijten.

   Reageren
 3. Anneke

  hallo Adrienne,

  ik ben nooit in loondienst geweest. Wel verschillende werkplekken gehad. Eerst in de praktijk van collega’s en later in mijn eigen praktijk in verschillende woonplaatsen.

  Mijn rode draad is: overal ingangen zoeken voor klantenwerving, veel inzet en nooit opgeven. Ik merk dat ik mezelf nu vaker toesta om tussendoor meer rust en ontspanning op te zoeken. Zorgen dat mijn eigen batterij goed opgeladen is.

  Reageren
 4. Veron Goemans

  Oude patronen waar ik last van heb? Voor mij lijkt het eerder dat ik de afgelopen jaren juist een nieuw patroon ben gaan creëren.

  Vroeger had ik helemaal geen last van de stemmetjes in mijn hoofd. Wat ik deed, deed ik namens een organisatie, deed ik vanuit een opdracht. Elke rol die ik kreeg ging ik vol vertrouwen tegemoet.

  Als ondernemer moet ik het opeens vanuit mezelf gaan opzetten, zelf klanten vinden. Ik probeer juist mijn oude patronen in mijn onderneming te integreren! Gelukkig word ik daar na veel geworstel steeds beter in!

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *